Controlul eficientei dezinfectiei
Controlul eficientei dezinfectiei nu poate fi realizat prin observarea cu ajutorul organelor de simt (vaz, miros), datorita faptului ca germenii au dimensiuni foarte mici si nu pot fi percepute prin gust, miros, pipait.
Eficienta dezinfectiei se poate controla prin:
1. Testarea compozitiei substantelor dezinfectante a solutiilor de aplicare a lor pe suprafete, obiecte, maini. Cand achizitionati dumneavoastra substante dezinfectante cereti furnizorului, pentru produsul achizitionat fisa tehnica a produsului si avizul Ministerului Sanatatii.
2. Testarea rezultatelor dezinfectiei.Aceasta se face cu ajutorul testelor de salubritate (sanitatie). Testele de sanitatie reprezinta metoda cea mai simpla pentru controlul igienei suprafetelor de lucru. Este foarte usor de interpretat prin compararea culorilor solutiei rezultate cu scala colorimetrica printata pe tub.
Procedura de testare:
– betisorul din interiorul tubului se imbiba cu 3-4 picaturi de apa distilata;
– se face prelevarea probei de pe o suprafata de 10×10 cm;
– se introduce swab-ul in tub;
– se sparge capsula care contine reactivii specifici, prin apasarea usoara a tubului;
– se agita puternic in pozitie vertical timp de 15-20 secunde;
– se dezvolta o reactie de culoare;
– se evalueaza rezultatele dupa 8-10 minute, comparandu-se cu scala colorimetrica de pe tub.
Testele de salubritate pot fi:
Calitative - teste rapide utilizate doar pentru detectarea prezentei germenilor pe suprafetele de lucru controland eficienta operatiunilor de igienizare. Aceste teste le puteti achizitiona si dumneavoastra, verificandu-va in acest fel eficienta masurilor de igienizare intreprinse.
Cantitative - facute prin stergerea suprafetelor de lucru (mese, vesela, maini, echipamente de protectie, pereti, pavimente) la care dorim sa verificam eficienta igienizarii cu tampoane sterile ce sunt apoi insamantate in medii de cultura, unde microbii se dezvolta.Aceste teste cantitative sunt facute de personal specializat. Dupa un interval de timp in coloniile dezvoltate, fiecare microorganism se identifica.
Normele sanitare stabilesc tipurile si numarul de germeni care pot sa existe pe suprafetele de lucru, maini, vesela, echipament de protectie pentru ca acestea sa poata fi considerate nepericuloase pentru consumatori.
Firma noastra este autorizata sa presteze servicii de dezinfectie in orice locatie sau sector din Bucuresti. Va rugam sa ne contactati pentru mai multe informatii.
|